SANTA CREU DE JUTGLAR (OSONA BCN)

CEMENTIRI DE SANTA CREU DE JUTGLAR (OSONA) Any 984



Les primeres notícies sobre Santa Creu són del 984: hi apareix l’església de Santa Creu depenent de l’església de Santa Maria d’Olost (el 1878 esdevindrà parròquia independent). Cap el 1733 es va construir una nova església, la que hi ha avui, uns metres apartada de l’antiga. L’edifici, poc característic, comprèn una sola nau. A principis d’aquest mateix segle, es va començar a formar el poble.

Quan el segle XVII es creà la nova sotsvegueria del Lluçanès, les reunions del Consell i els Jurats es feren a Santa Creu fins el 1728. Es reunien anualment a la Casa Gran, una de les masies més antigues del Lluçanès. La resolució de l’obtenció de la sotsvegueria passà per un llarg procés, que començà el segle XIV. L’objectiu de la sotsvegueria era deslligar els nobles de la jurisdicció feudal dels Peguera i passà a dependre directament del rei. Durant aquest procés, els nobles del Lluçanès es reunien a l’església de Santa Creu. Santa Creu era el centre geogràfic del Lluçanès i, per això, un bon punt de trobada. Abans de la construcció de la nova xarxa de carreteres, el 1880, a Santa Creu confluïen tots els camins.


Descripció:
El cementiri de Santa Creu de Jutglar està situat just darrere la paret de l'església de Santa Creu i consta de menys d'un centenar de nínxols.

Les primeres notícies que es tenen del cementiri de Santa Creu de Jutglar és que estava a uns 80 metres apartat de l'actual amb fosses excavades directament sobre la roca al construir la nova església es van fer servir restes de l'antic cementiri com són els esglaons de l'entrada al cementiri.

A la part central del cementiri i a la vora de l'imponent xiprer es troben enterrats també alguns soldats anònims que durant l'ultima guerra varen morir a prop del poble de Santa Creu de Jutglar. També a la part esquerra del cementiri a sota la vorera es troben un parell de fosses comuns.

Esglaons de l'entrada del cementiri que pertanyen a làpides de l'antic cementiri.






En aquest lloc és on és troben les fosses comuns del cementiri de Santa Creu de Jutglar






























No hay comentarios:

Publicar un comentario